کتابهای موسیقی
دسامبر 28, 2020چرا غیبت هنرجو جلسه محسوب میشود؟
ژانویه 2, 2021
موسیقی را شنیداری یاد بگیریم یا از روی نت؟
یکی از سوالاتی که بیشتر هنرجویان در آغاز آموزش موسیقی در ذهن دارند این است که یادگیری موسیقی از روی نت بهتر است یا به صورت گوشی و شنیداری؟
مبتدیها به فکر یادگیری سریع و راحت موسیقی هستند اما اساتید موسیقی به این فکر هستند که کدام شیوه یادگیری موسیقی میتواند مفیدتر و اصولیتر باشد و باعث پرورش و رشد خلاقیت و تکنیکهای هنر جو شود.
اکثر اساتید معتقدند که برای یادگیری اصولی و درست موسیقی باید از ابتدا نت و مبانی موسیقی را آموخت و اگر هنرجویی بدون یادگیری نت موسیقی به نواختن ادامه دهد و رشد کند یادگیری نت برایش دشوار خواهد شد و چون گوش موسیقی او پرورش یافته است همیشه برای نواختن به گوش خود تکیه میکند و به نت توجه نمیکند بنابراین یادگیری موسیقی بدون نت ها و بدون یادگیری تئوری و اصول موسیقی بسیارسخت بوده و بعد از مرحلهای، هیچ پیشرفتی نخواهد داشت.
در گذشته ساز و موسیقی به روش شفاهی آموزش داده میشد، در واقع به دلیل نبود خط موسیقی و نت، اساتید موسیقی، هنرجویان را با این روش آموزش میدادند که هنرجو هر روز به مدت چند ساعت در کلاس حضور پیدا میکرد و آموزش میدید، استاد جملات موسیقی را اجرا و شاگرد تقلید می کرد، در مدت زمان نسبتا زیادی که در کلاس حضور داشت درس اصلاح و تا روز بعد باید تمرین می شد.
لازم به ذکر است که در آن زمان، امکان ضبط صوتی، تصویری، نوشتاری و… وجود نداشت و برای یادگیری، شاگرد باید به صورت مستمر در کلاس حضور پیدا می کرد.
با ورود نت یا در واقع بازگشت نت به شکل امروزی، سرعت انتقال مطالب، امکان برگشت و اشکال گیری، تمرین یکسان و… به وجود آمد. به همین دلیل، مدت زمان حضور شاگرد درکلاس کمتر شده است.
نت در موسیقی، مانند نوشتار در زبان است. دانستن زبان نوشتاری برای کسی که در جامعه امروزی زندگی میکند، لازم است، به همین شکل، دانستن خط موسیقی یا همان نت نیز برای موسیقیدان یا نوازنده و هر کسی که با موسیقی سر و کار دارد واجب است.
اگر نتوانیم بخوانیم و بنویسیم، ولی خوب صحبت کنیم، در واقع بی سواد محسوب میشویم، در موسیقی نیز نوازنده ای که فقط بتواند خوب بنوازد و نتواند خط نت موسیقی را بخواند، بخشی از سواد موسیقی را دارا نیست و به اصطلاح در موسیقی بی سواد محسوب میشود و در نتیجه نمیتواند پیشرفت کند.
و همچنین یادگیری موسیقی و نوازندگی بدون یادگیری سواد موسیقی بسیار سطحی بوده و به راحتی فراموش میشود.
همه اصول و تئوری نوشتاری موسیقی برای راحت تر شدن و اصولی تر شدن موسیقی بکار گرفته شدهاند لذا باید از هر وسیلهای برای یادگیری بهتر، آسان تر و دقیقتر استفاده نمود و از نت موسیقی به عنوان بهترین وسیله کمک آموزشی موسیقی استفاده میشود.
اگر بخواهیم بدون نت ها و بدون تئوری ، موسیقی را بیاموزیم بسیار محدود میشویم و فقط میتوانیم آهنگها و قطعههایی را که آموختهایم بنوازیم در حالی که اگر نتها و تکنیکهای نوازندگی را به خوبی فرا گرفته باشیم میتوانیم با دانلود نتهای مختلف موسیقی قطعات زیادی را بنوازیم.
در هر صورت یادگیری موسیقی مقولهای چند وجهی است که میبایست به دقت به آن توجه شود و آموزش موسیقی شنیداری و آموزش موسیقی آکادمیک باید به طور موازی و در کنار هم وجود داشته باشد.
خلاقیت در موسیقی و آهنگسازی، بدون یادگیری سواد موسیقی غیر ممکن است.